Andra månaden på SR

Första halva praktiken är över redan! Det är svårt att få grepp om hur tiden har gått! Känns inte alls som jag hunnit fått något gjort, så jag har lite panik just nu. Det är vid sådana tillfällen jag påminner mig själv att det är dags att blogga. Superbra för att få tid att reflektera över allt man hunnit med. Lagom till slutet av min 10e praktikvecka hos Sveriges Radio.

Vecka 6 och 7.  Dessa två veckor har jag besökt P4 Stockholm som webbredaktör, (en roll som jag ofta haft i skolan). Jag ville få chansen att komma till en riktig webbredaktion och få erfarenhet som webbredaktör, även om det var en liten del av min praktik. Stor eloge till Mårten på P4 Stockholm som var supersnäll, pedagogisk och tålmodig. Visst, en del saker som Mårten visade mig var inte helt nytt för mig, men han gav mig nya perspektiv på saker och mängder med nya tips. Bland annat har jag fått med mig:

  • Heldagsutbildning i det nya ENPS
  • Tips och trix i Adobe premier
  • Audiogram – ett verktyg på SR som animerar ljudvågor utefter ett ljudklipp.
  • P4 Stockholms mentalitet och policy på webben och på sociala medier plattformar

Att ha publikkontakt över sociala medier påminde mig väldigt mycket om när jag jobbade med kundtjänst. Den stora skillnaden är att kundtjänst har manualer och standardiserade svar de skickar ut. På P4 Stockholm är det någon som tagit sig tiden att formulera ett nytt meddelande varje gång de svarar.

Vecka 8. Den största överraskningen när jag började på praktiken var att jag skulle få följa med på konferenser. Speciellt Nicar. Inte för att jag hört talats om den utan för att teamet så generöst tog med mig till Chicago. Sen hann jag knappt se något av staden eftersom jag var inne i en konferensbyggnad… utan fönster! Nä det vi fick hålla oss till lite lunchturistandet. Rätt underhållande hur mobilerna fotade allt vi gick förbi X3Vad är Nicar då? Ja, det är en konferens som arrangeras av IRE (Investigative Reporters and Editors, Inc.), en ideell ordination som jobbar för att förbättra kvalliten på grävande journalistyrken. En av deras lösningar är att varje år arrangerar en konferens. Jag vet inte hur det har varit tidigare men i år var det mycket för datajournalister samt utvecklare och designers inom journalistvärlden. Tanken är att inom en (förhoppningsvis) snar framtid posta ett inlägg om min upplevelse från Nicar och Chicago. Under tiden får ni gärna spana in Digitala insatsstyrkans reflektioner från konferensen. Digitala insatsstyrkan Nicar 2018.

Vecka 9. Vi hann knappt landa och presentera vår resa för kollegorna på SR innan det var dags för nästa konferens – NODA. I år hölls NODA på Södertörns högskola. Det var kul att få se rivalernas moderskepp X3 (om någon missat det så pluggar jag på journalistprogrammet på Göteborgs universitet och Södertörn utbildar också journalister).

Och nu undrar ni naturligtvis vad tusan NODA är för något! Nordic Data Journalism Conference – aka NODA – är en relativt ung konferens (5 år). Som namnet antyder är konferensen inriktad mot datajournalister och inte så mycket åt utvecklare eller designers i branschen. Många av föreläsningarna handlar om speciella journalistiska publikationer eller projekt, alternativt om specifika journalister. Lite som att vara tillbaka i skolbänken.

Planen är samma som med Nicar – att posta ett eget mer detaljerat inlägg om mina erfarenheter från NODA 2018. Ni får gärna kolla in hela Digitala insatsstyrkans upplevelser av konferensen! Digitala insatsstyrkan Noda 2018.

Vecka 10 – Tillbaka till verkligheten. Måndagsmorgon när jag kom tillbaka till Ljusgården hos Digitala insatsstyrkan var förvirrande. Hur mycket har jag jobbat där det senaste? En dag på fyra veckor.
Det kändes som jag har tappat allt, om jag ens någonsin hade lyckats greppa det. Lite som att ta hjärnan och slänga den i en isvak. Paaaaanik!
Även om veckan har gått framåt och jag har fått saker gjorda har hela veckan känts off och allmänt konstig. Större delen av veckan har bestått av ”städande” och att avsluta saker som varit vilande. Jag fick gott med tid att spåna på idéer och börja utforska dem lite. Ska bli spännande att se om det blir något som är värt att publicera!

Naturligtvis fick jag  lite panik över skolan med. Det är lätt att glömma att jag fortfarande studerar när jag är på en redaktion. Jag trodde jag hade varit duktig och jobbat ordentligt med min skoluppgift. Eller det var jag också. Synd bara att jag blandat ihop uppgifterna. Så, jag hade börjat med den som ska in i slutet av maj. Det var bara att bita ihop och sätta igång med halvtidsrapporten. Svårast var att inte skriva för långt. Som det här blogginlägget!